מלמדים את הילדים ללמוד
הצלחה בלימודים מתחילה מההורים!
  • מתנה מאיתנו
  • זקוקים לעזרה אישית?
  • ההדרכות שלנו
  • טיפים
  • אודותינו

ארבעת הגורמים שצריך להכיר כדי להביא את הילד להצלחה בלימודים

21/3/2013

2 Comments

 
Picture
כשאתם מזהים בעיה לימודית אצל הילד שלכם, סביר להניח שתפעלו כדי לאבחן אותה ואז תטפלו בבעיה בהתאם לתוצאות האיבחון. נשמע הגיוני? לגמרי. 

ומה קורה אז? המצב בדרך כלל ישתפר בנקודה המטופלת ואז תצוץ הבעיה הבאה. ואז תפעלו שוב כדי לאבחן אותה ותטפלו בהתאם לתוצאות האבחון, וחוזר חלילה.

אחרי כמה סבבים כאלו, זה לא פלא נוצרת תחושה ש"ניסינו המון פתרונות, השקענו המון כסף ושמדבר לא עבד". ויש לזה סיבה. בלמידה יש כמה "חוליות" עיקריות ובעיות תמיד נוצרות ב"חוליה החלשה" ולכן כשפותרים בעיה אחת, נוצרת בעיה בחולייה החלשה הבאה. 

ולכן חשוב לי לדבר איתכם היום על משהו שבדרך כלל לא מקבל את מרכז הבמה: ארבעת הגורמים שחשוב לכם להכיר כדי להביא את הילד להצלחה בלימודים. 

אז כדי לסבר את האוזן, ללמידה יעילה יש ארבע "חוליות" עיקריות. וכדי שתוכלו לפעול באופן יעיל, חשוב לנו שתכירו אותן ושתטפלו ותחזקו את ארבעתן. כי רק כאשר שמטפלים בכל ארבעתן, אפשר להביא את הילד להצלחה בלימודים ולשמר את ההצלחה הזו לאורך זמן.  

אומר זאת שוב, כדי להביא את הילד להצלחה בלימודים אתם, ההורים, נדרשים ללמוד כלים וכישורים שיאפשרו לכם לפעול ביעילות בכל אחד מארבעת התחומים הבאים:

איך לעבוד עם הילד בשיטות למידה יעילות. שהחשיבות שלהן היא בכך שהן מאפשרות לילד לקלוט את חומר לימוד במהירות וביעילות. כשלילד יהיה קל יותר, הוא יגש ללימודים בשמחה ויאפשר לך, ההורה, לוותר על תפקיד השוטר ולהתרכז במה שחשוב באמת.
שיטות למידה יעילות נמדדות ביכולת שלכן לעשות את העבודה גם לתוך חטיבת הביניים והתיכון כשהילד נדרש להתמודד עם כמויות הולכות וגדלות של חומר לימוד בעל מורכבות גדולה.

 
חשוב לי לומר, שאת הכלים האלו לא מלמדים את הילדים בבית הספר. הכלים האלו חבויים בספרי פסיכולוגיה ובמחקרים וקשה למצוא אותם באופן נגיש ומוכן לשימוש. כדי שהם יעבדו בשבילכם, חשוב לכם למצוא גרסאות שלהם שהן קלות לישום.  

יש לכם אפשרות לשלוח את הילדים ללמוד את השיטות האלו אצל מומחים. זה חשוב. זה עובד. ומה שלא פחות חשוב, שגם אתם, ההורים, תלמדו את השיטות האלו ותדעו להשתמש בהן, כדי שתוכלו לעזור לילדים שלכם גם אחרי שהקורס יגמר וגם כשהמורה לאסטרטגיות למידה לא נמצאת.

מה שעשוי לקרות אם לא תדעו להשתמש בשיטות הללו בעצמכם, שבזבז זמן יקר בתפקיד המורה הפרטי של הילד, תפקיד לא רשמי שיחייב אתכם גם ללמוד החומר בעצמכם וגם ללמד את הילד. בבית הספר היסודי זה אולי ישים אבל כשהילד יגיע לתיכון, החומר יעשה הרבה יותר כבד וקשה ויבזבז לכם עוד יותר זמן. אם תכירו את שיטות הלמידה בעצמכם, תוכלו לעבוד עם הילדים בלי ללהפוך למורה הפרטי שלהם באופן ממוקד שידרוש מכם מעט זמן ויאפשר לכם לעזור להם גם לתוך התיכון, ואולי אפילו לחסוך את הצורך במורה פרטי.  

איך ליצור שגרות משפחתיות תומכות למידה. לשגרות יש תפקיד חשוב כי הן מגדירות לילד באופן מדויק מה הציפיות שלכם  והן מורידות מכם את העומס היומיומי ומפנות לכם זמן. הן מחליפות את העימות היומי על "מתי מכינים שיעורים" "מתי רואים טלויזיה" "מתי משחקים במחשב" ו"מתי יושבים לאכול צהריים". שגרות מכניסות סדר לחיים של הילד וגם לחיים שלכם. התפקיד של הילד והאחריות שלו נעשים מאוד ברור. 

אגב בתוך השגרות, גם התפקיד שלכם נעשה יותר ברור.
שגרות יעילות שעובדות, הן הבסיס להעברת האחריות לילד על הכנת השיעורים. 
אני לא יודעת איך אתם גדלתם, אבל כשאני הייתי חוזרת הביתה מבית ספר, היה אוכל על השולחן והיה ברור שאחרי האוכל אני הולכת להכין שיעורים כדי שבארבע אני אוכל ללכת לשחק עם החברים שלי תופסת.
בילדות שלי שגרות נוצרו באופן טבעי, כי החיים של ההורים שלי היו הרבה יותר מובנים מהחיים שלי. היום החיים מאוד קאוטים ולכן לא פשוט לבנות שגרות ומי שהכי סובל הם הילדים.

כדי לבנות שגרות כיום, יש צורך בכלים שיאפשרו לכם להגדיר את השגרות, להגיע להסכמות ביניכם ועם הילדים ולהגדיר מנגנונים שיאפשרו לכם לתחזק את השגרות לאורך זמן. הבונוס הגדול לילדים הם כלים של ניהול זמן ובניית מסגרות שישרתו אותם בעתיד. אפשר ללמוד את הכלים הללו.

איך לזהות ולטפל במשברים רגשיים. ולנטרל ריבים וכעסים מסביב לשיעורים. כל טיפול בבעיות למידה חייב לכלול כלים שמאפשרים להעלים את החיכוכים מסביב לשיעורי הבית, לשפר את היחסים שלך עם הילדים ובתור בונוס, לשפר את היחסים עם בן הזוג.


ההשפעה של הכלים האלו היא מיידית. הורים לומדים את הכלים האלו ומתחילים להשתמש בהם, הבית נהפך מכר למריבות למקום שכיף לחזור אליו בסוף של יום עבודה. האווירה בבית משתפרת באופן מיידי. נוצר רצון טוב, שיח ושיתוף פעולה. הורים שמיישמים כלים כאלו מדווחים לנו גם על שיפור היחסים בין בני הזוג. 

במצבים בהם מזהים שלילד יש קשיים רגשיים, מקובל לשולח את הילד לפסיכולוג. אבל הילד רואה את הפסיכולוג פעם בשבוע ולתקופה מוגבלת. ומה קורה בבית בין הטיפולים או אחרי שהטיפול נגמר? איזה כלים נשארים להורים כדי לעזור לילד? הדרך היחידה היא שההורים ירכשו כלים שיאפשרו להם להיות קו ההגנה הראשון של הילד. 
 
מעבר לבעיות הגדולות, גם "לא בא לי" "משעמם לי" נופלות לקטגוריות של בעיות רגשיות. עם סט הכלים המתאים תוכלו לפרק אותם בקלות וביעילות הרבה לפני שתידרש התערבות של פסיכולוג.

איך ליצור מוטיווציה אצל הילד לאורך זמן. מוטיווציה שהיא הגורם הקריטי שקושר בין כל הגורמים האחרים. מוטיווציה הרבה פעמים יותר חשובה מכישרון. "דלק הטילים להצלחה".
כלים יוצרי מוטיווציה יעשו דבר אחד: יורידו מכם את הצורך לדחוף וללחוץ. הם יגרמו לילד לרצות, מתוך עצמו. גם כשלא יהיה לו קל, הם עדיין יגרמו לילד לרצות. 
הכלים יוצרי מוטיווציה יקלו עליכם מאוד ופשוט יעלימו את שארית הויכוחים והחיכוכים.  


כל הורה שניסה לחזק את ילדו, סיפר לו כמה הוא מוצלח וראה את הילד מתכווץ ומתכנס בתוך עצמו יודע שסתם מחמאות לא יוצרות מוטיווציה. גם "למדתי כי אמא שלי שמה לי סכין לגרון" זה לא כלי ליצירת מוטיווציה. 
בשביל ליצור אצל הילד מוטיווציה, יש צורך ללמוד כלים שעובדים. הכלים היעילים ביותר והפשוטים ביותר לאימון מגיעים מעולם הפסיכולוגיה והאימון.  

אז עכשיו כשאתם מכירים את ארבעת התחומים החשובים האלו, מה שאנחנו קוראים "הבסיסים ללמידה יעילה", אנחנו מאיצים בכם ללכת וללמוד. בכל אחד מהתחומים. ולא להתפשר על פחות מהבנה כוללת בכל אחד מהם. כי רק בטיפול בכל התחומים תוכלו לבנות לעצמכם שקט ושלווה בבית, זמן פנוי לעצמכם ולילדים, ולא פחות חשוב, תוודאו שהילד שלכם ממש את הפוטנציאל ומגיע להצלחה בלימודים. 

אפרת רמתי, אסטרטגיות למידה.

2 Comments
שרה יצחקי
5/5/2015 08:18:01 am

אשמח לקבל מאמרים - אך לתת כלים לילדים שלי להצליח בלימודם

Reply
גלית
12/6/2021 01:43:54 pm

לקרוא ולהעמיק בנושא אסטרטגיות

Reply



Leave a Reply.

    חדש בסדרת בסיס יציב ללמידה: מפתחות ללוח הכפל

    Picture

    מה זה אסטרטגיות למידה?

    הקמנו את אסטרטגיות למידה, כדי לעזור לכם, ההורים, לעזור לילדים שלכם ללמוד. 

    אנחנו יודעים שהרגע הזה שבו הילד אומר לכם "אני לא רוצה להכין שיעורים" או מבקש שתעזרו לו, הוא רגע לא לגמרי נוח 

    אסטרטגיות למידה הן סט של כלים שבאמצעותו תוכלו לעבוד עם הילד באופן יעיל וללמד אותו כלים שיעזרו לו להתמודד עם שיעורי הבית, בעצמו

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    פוסטים קודמים

    February 2016
    October 2015
    August 2015
    May 2015
    April 2015
    September 2013
    August 2013
    May 2013
    March 2013
    February 2013
    November 2012

    קטגוריות

    All
    איך ללמוד חשבון?
    איך לעזור לילד בחשבון?
    אסטרטגיות למידה
    אפרת רמתי
    גיל ונטורה
    העברת אחריות לילד
    הרצאות
    הרצאות להורים
    לוח הכפל
    מניעת כעסים וחיכוכים
    ערב הורים
    פירוק מוקשים רגשיים
    ציונים מתחילים ברגשות
    קן רובינסון
    קשב וריכוז
    שיעורי בית
    שיתוף פעולה בין ההורים
    תקשורת מקרבת

אסטרטגיות למידה: מביאים את הילדים להצלחה בלימודים!

© כל הזכויות שמורות לאסטרטגיות למידה 2016
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש